Berglagens området och naturreservatet Malingsbo Kloten


Även om det inte finns någon tydlig avgränsning av bergslagens område, så täcker bergslagen ungefär den norra och västra delen av Västmanlandslän den norra delen av Örebro län, den sydöstra delen av Värmlandslän och den södra delen av Dalarnas län. I detta stora område finns Malingsbo Kloten natureservat.

Med sina 50.000 hektar är Malingsbo Kloten Sveriges största naturreservat. Detta område ligger ungefär mellan riksvägarna 50, 60 och 66 och tillhör kommunerna Lindesberg, Ljusnarsberg, Ludvika, Smedjebacken, Fagersta och Skinnskatteberg. Hörken, byn som TM Garden ligger i, tillhör kommunen Ljusnarsberg. Detta innebär att TM Gården ligger i naturreservatet Malingsbo Kloten.

Kombinationen av natur och kultur i naturreservatet Malingsbo Kloten är unik. Oavsett om du väljer till exempel att cykla, vandra eller paddla kanot i det vackra området, kommer det att lämna ett oförglömligt intryck.
Eftersom området har en lång historia inom gruvdrift, är det givet att du måsta besöka en eller flera av dess gamla övergivna gruvor.

När du är ute i området är chanserna höga att du möter bäver, älg eller rådjur. Om du beslutar att utforska området till fots under din semester kommer du också att bli förvånad över skönheten av Sveriges varierade naturen. Det finns flera märkta vandringsleder, men du kan också hitta din egen väg mellan träden i skogen.
Det är också möjligt att upptäcka naturen med cykel. Det finns munga vägar. Dessutom är det en fantastisk upplevelse att cykla på mountainbike genom en svensk skog. Eftersom TM Gården ligger mitt i skogen kan du börja din mountainbiketur eller vandringstur direkt från TM Gården.

Direkt från TM Gården kan du naturligtvis njuta av härlig cykling och vandring till de närliggande byarna. Upptäck på ett unikt sätt en eller flera av de 500 sjöarna i naturreservatet Malingsbo Kloten med hjälp av en kanot. Det finns fler dagars turer med övernattningar i skogen. Kanotturer med guide är också möjliga att få.

När du är redo för ett svalkande bad finns det en hel del sjöar i det här området som har omklädningshytter och grillplatser och är mycket barnvänliga. Det finns massor av picknickbord och eldplatser där du kan njuta av en mysig grillstund eller picknick med familj och vänner.

Det är självklart att det alltid möjligt är att hitta en privat plats för bad och rekreation i Sverige.

© 2018 TM Gården
Lockbäcksvägen 3, 77294 Hörken, Sverige. Tel: +46(0)7-30250799
Design by T.J. van der Ploeg